Σελίδες

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Aυτοοργάνωση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.

 
 
 
 
 

Οι στόχοι μας

Βασικός στόχος της ενημερωτικής πύλης που επισκεφτήκατε είναι η ενθάρρυνση, υποστήριξη και επιτάχυνση της αυτοοργάνωσης των Κοιν.Σ.Επ. και γενικότερα των φορέων της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στοχεύει να:
  • Διαδώσει τον πλούτο των εννοιών, αξιών και πρακτικών που σχετίζονται με την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
  • Ενημερώσει για τις δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται γύρω από τις κοινωνικές επιχειρήσεις με τρόπο συνοπτικό, εύληπτο και οργανωμένο ανά τύπο κοινωνικών επιχειρήσεων και θεματική όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Συνδέσει νέους/νέες ερευνητές/τριες με έγκριτα ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς.
  • Προωθήσει το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και κοινωνική οικονομία στην ελληνική εκπαίδευση.
  • Συνδράμει στη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων από συλλογικές πρωτοβουλίες ενδιαφερόμενων πολιτών παρέχοντας πρακτικές συμβουλές γύρω από τη συγκρότηση ομάδας, την επιλογή θεσμικού πλαισίου, τα απαιτούμενα βήματα για την ίδρυση, την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου, τα φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα των κοινωνικών επιχειρήσεων, την αποσαφήνιση ζητημάτων που σχετίζονται με την απασχόληση ατόμων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. παράλληλη λήψη κοινωνικών επιδομάτων).
  • Στηρίξει τις υπό δημιουργία κοινωνικές επιχειρήσεις παρέχοντας πρακτικές συμβουλές για τις πηγές χρηματοδότησης και τη δυνατότητα συνεργασίας με το δημόσιο τομέα μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς καθώς και μέσα από τη στήριξη σε είδος (παραχώρηση χώρων και εξοπλισμού).   
  • Χαρτογραφήσει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και άλλους φορείς της κοινωνικής οικονομίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με βάση την περιοχή και τον τύπο της παρέμβασης που αναπτύσσουν.  
  • Αναδείξει καλές πρακτικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ευρώπη και σταδιακά στην Ελλάδα.
  • Διευκολύνει τη δικτύωση των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα τόσο μεταξύ τους όσο και με μεμονωμένες πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
  • Προωθήσει την προβολή των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω της φιλοξενίας σε τακτική βάση πληροφοριών που αναρτούν οι ίδιες σε σχέση με τη δράση τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τις ανάγκες τους.
  • Διευκολύνει τη δημόσια διαβούλευση γύρω από τη νομοθεσία και τις δημόσιες πολιτικές για την κοινωνική οικονομία σε Ελλάδα και Ευρώπη με τη συμμετοχή των ίδιων των εμπλεκόμενων φορέων της κοινωνικής οικονομίας.  
Απώτερος σκοπός είναι το συγκεκριμένο εργαλείο να αυτονομηθεί περνώντας στα χέρια των ίδιων των εμπλεκόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων και, ει δυνατόν, να μετεξελιχθεί σε όργανο που θα συντονίζει κοινές δράσεις και θα διαβουλεύεται ως κοινωνικός εταίρος με τα αρμόδια υπουργεία και τους δημόσιους φορείς.